Kirpputori

Tavaroiden kierrätys kannattaa

Oletko tottunut heittämään vanhat tavarat pois heti niihin kyllästyttyäsi, löydettyäsi niistä pienen vian tai kolhun, tai vaikka kevätsiivouksen aiheuttamassa konmaritusvimmassa? Entä jos sinulta puuttuu jotakin kotoa: tilaatko sen saman tien uutena netistä tai pistäydytkö lähimpään tavarataloon sen sijaan että katsastaisit paikalliset kirpputorit? Jos vastasit kyllä, sinun kannattaa harkita asenteen vaihdosta, sillä kierrättäminen ja vanhan ostaminen on paljon kannattavampaa.

Jos vanhaa tavaraa ei kierrätä, se päätyy jätteeksi, mikä luo runsaasti ympäristöongelmia. Kaatopaikoilla tavara tuottaa hajotessaan paljon myrkyllisiä kaasuja, joista pahin on muovituotteiden tuottama metaani, yksi suurimpia kasvihuoneilmiön aiheuttajia. Uusien tavaroiden tuotanto vie valtavasti energiaa ja resursseja. Lisäksi nykyisin useimmat tuotteet valmistetaan halpatuotantomaissa, joissa ihmiset työskentelevät liian pienellä palkalla epäeettisissä oloissa, usein kaukana perheestään ja vailla vapaa-aikaa.

Vanha tavara voi olla toiselle tärkeää

Eri elämänvaiheissa ihmiset tarvitsevat erilaisia tavaroita. Hyvä esimerkki ovat nuoret, jotka muuttavat ensimmäisen kerran pois kotoa. Ensimmäistä kertaa omilleen muuttaessa tarvittava tavaramäärä on valtava: vuodevaatteita, pyyhkeitä, keittiötarvikkeita ja -koneita, maustevarasto, pölynimuri ja muita siivoustarvikkeita ja niin edelleen. Lista pitenee valtavasti, jos nuori muuttaa kalustamattomaan asuntoon. Muuttaminen on muutenkin kallista puuhaa takuuvuokrien ja mahdollisten välityspalkkioiden takia, joten tavaramäärän ostaminen uutena vaatii suurta investointia.

Useimmat ihmiset eivät pitäydy samoissa tavaroissa koko elämäänsä, ja monet antavat vanhat tai tarpeettomiksi tulleet tavaransa kierrätykseen kirpputoreille tai kierrätyskeskukseen. Näistä on helppo muiden hakea halvalla kaikki tarvittava. Jos rahaa ei ole liikaa tuhlattavaksi, kannattaa jättää juustohöylän värin yhteensopivuus muiden keittiövälineiden kanssa toissijaiseksi seikaksi. Ensimmäisessä kodissa on tärkeintä, että siellä on kaikki tarvittava, eikä se, onko sen sisustus ja tyyli täydellinen.

Vanhojen tavaroiden laatu on usein korkea

Jos muistelet vanhempien sukulaistesi koteja, on todennäköistä että niissä oli vanhoja puisia huonekaluja vuosikymmenten takaa. Syy tähän tuskin on siinä, ettei heillä olisi ollut varaa ostaa uusia, vaan siinä, että vanhat, täyspuiset huonekalut kestävät käytännössä ikuisesti. Ikean kaltaiset huonekaluliikkeet ovat edullisia juuri siksi, että niiden huonekalut on rakennettu materiaaleista kuten lastulevy, joka ei kestä käyttöä ja jonka valmistus maksaa murto-osan verrattuna oikeaan puuhun.

Tämän vuoksi vanhat huonekalut kannattaa aina kierrättää. Jos etsii kestäviä huonekaluja, on järkevää kierrellä kirppiksiä ja kierrätyskeskuksia. Keittiön astiat ja hyötyvälineet eivät myöskään mene miksikään kulutuksessa, ja ne ovat uusina monta kertaa kalliimpia. Valikoima on myös paljon suurempi kirpputoreilla, joista löytyy tavaroita eri vuosikymmeniltä, kun taas tavaratalojen tai kodin sisustusliikkeiden tarjoamissa valikoimassa on vain sitä mikä on tällä hetkellä muodissa.

Vanhojen huonekalujen uudistaminen

Kun etsii itselleen huonekaluja tai kodin sisustuselementtejä, kannattaa pitää mielessä, että vanhojen tavaroiden uudistaminen on todella helppoa. Näin ollen ei kannata liikaa välittää, jos esimerkiksi kirpputorilta löytämäsi unelmapöytä on väärän värinen: sen voi helposti maalata uudestaan. Maalatessa on tärkeää, että edellinen maali poistetaan joko hiekkapaperilla hioen tai maalinpoistoaineella, joka kuorii maalin pois. Maalia kannattaa levittää useampi kerros, jotta tulos on peittävä ja tasainen.

Nojatuolit, sohvat, ja tuolit joissa on kankainen päällys voi niin ikään verhoilla uudelleen. Varsinainen verhoilu on oma taitonsa jonka voi toki oppia, mutta joka kaupungissa toimii verhoilijoita, joilta voi kysyä hinta-arviota. Esimerkiksi istuimen päälliset sen sijaan voi verhoilla itse helposti, jopa ilman ompelemista. Kankaan voi laskostella istuimen päälle, ja kiinnittää sen alapuolelta teipillä: parhaassa tapauksessa tuolin raami pitää kankaan hyvin paikallaan.

Upcycling

Vanhat tavarat ja huonekalut voi käyttää sellaisenaan, ne voidaan uudistaa, tai sitten niistä voi muokata jotain uutta. Viimeisin on upcycling-kierrätyksen periaate. Upcyclingista onkin tullut suurta muotia, koska se mahdollistaa sisustamisen ja jopa huonekalujen rakentamisen kokonaan kierrätysmateriaaleista. Se on sekä erittäin ympäristöystävällistä että edullista, sillä yleiset huonekalujen materiaalit kuten puu ovat kalliita. Se tarjoaa myös työmahdollisuuksia ihmisille, jotka osaavat rakentaa tai ovat käteviä käsistään.

Ideoita upcyclingiin

Upcyclingissa käytetään materiaaleja yhdestä asiasta ja tehdään niistä jotain uutta. Esimerkiksi vanhat, rikkinäiset huonekalut voidaan hajottaa osiin, ja niiden osista rakentaa uusi huonekalu. Huonekalujen osista voidaan myös tehdä jotain aivan uutta – esimerkiksi tuolin istuinosasta voi tehdä yöpöydän poistamalla selkänojan. Vanhoista vaatteista voi tehdä tilkkuja ja niistä tilkkutöitä, ja matonkuteiden repiminen ja räsymattojen kutominen ovat tietysti perinteisiä suomalaisia upcycling-muotoja.

Vaatteiden kierrätys

Vaatteiden kierrättäminen on ollut jo pitkään suosittua, alkaen niistä ajoista kun UFF-laatikoita alkoi ilmestyä ympäri Suomea. Tämänhetkinen vaateteollisuus on hyvin ongelmallinen, koska suuret vaateketjut myyvät vaatteita niin halvalla, että monesti kuluttajat käyttävät niitä vain muutaman kerran ennen kuin heittävät ne pois vanhanaikaisina tai muuten vain tarpeettomina. Vanhat vaatteet ovat siis todellinen jäteongelma, ja näin ollen niiden osto todellinen ympäristöteko.

Vintagesta elämäntapa

Vanhan ostaminen uuden sijaan on kaikin puolin kannattavampaa. Vanhoilla esineillä ja vaatteilla on enemmän persoonallisuutta kuin pikamuotia noudattavilla tavaroilla, ja niitä ostaessa tulee luottaneeksi enemmän omaan makuun: muotitavarat sen sijaan usein näyttävät hienoilta vain sen hetken kun ne ovat muodissa, minkä jälkeen ne muuttuvat vanhanaikaisiksi. Kaikkein merkittävimmin, ympäristö kiittää kun vanhaa kierrätetään eikä haaskata resursseja uuden mutta turhan tekemiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *