Kirpputori

Suomen suurimmat kirpputorit

Kesän lämpimät säät, tai miksei myös talven pimenevät illat, kutsuvat lähtemään ulos, ja moni ottaakin suunnakseen kirpputorit. Joskus aikaa voi olla käsillä enemmän kuin tavallisesti, jolloin vakiokirpputorin sijaan voi lähteä tallustelemaan useammaksi tunniksi hieman isommalle kirppikselle. Niitä löytyykin ympäri Suomea, joten varmasti miltei jokaisen kotikaupungista löytyy yksi. Tutustu lähemmin Suomen suurimmiksi nimettyihin kirpputoreihin, ja lähde tekemään uniikkeja löytöjä jo tänään.

Nihtisillan kierrätystavaratalo, Espoo

Espoon Nihtisillassa sijaitsee Suomen suurin kierrätystavaratalo. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen operoima tila avattiin vuonna 2013. Yli 7000 neliön tilasta 3000 neliötä koostuu myyntitilasta, ja loput toimii Kierrätyskeskuksen lajittelukeskuksena. Jo ensimmäisen vuotensa aikana Nihtisillan tavaratalossa myytiin yli miljoona kierrätettyä tai lahjoitettua tavaraa. Tavaratalo on auki arkisin kello 9 – 20 välisenä aikana, lauantaisin kymmenestä iltakuuteen. Sunnuntaisinkin pääsee ostoksille kello 12 – 17 välisenä aikana.

Kirppis-Center Manhattan, Turku

Turun Pitkämäessä sijaitseva Kirppis-Center Manhattan on luultavasti Turun seudun suurin itsepalvelukirpputori. Se palvelee ympäri vuoden yli 2000 neliön tiloissa, josta tavaroiden myyjät voivat vuokrata itselleen yhden viidestäsadasta myyntipaikasta ja päästä myymään tuotteitaan kävijöille, joiden päivittäinen määrä nousee jopa 3000:een. Pitkämäenkatu 4:ssä sijaitseva Kirppis-Center sijaitsee pääteiden varrella, ja sinne on helppo saapua myös autolla. Ilmainen parkkipaikka-alue on yhtä suuri kuin kirpputorikin.

Ostoksille pääsee arkipäivisin kello 10 – 19 välillä, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10 – 16. Kirpputorin lisäksi tiloissa toimii kahvila, jossa voi nauttia pullaa ja kahvia kirppislöytöjen etsimisen lomassa. Lopuksi kannattaa vilkaista myös hallin yhteydessä toimivaa halpahalli Minihintaa, jossa voi käydä täydentämässä kodin tarpeita. Kirppis-Center Manhattanilla on myös sisarkirppis Kirppis-Center Länsikeskus, joka sekin palvelee yli tuhannen neliön tiloissa Turun Teräsrautelan kaupunginosassa.

Perhekirppis Lanttila, Vantaa

Epävirallisesti itseään Suomen suurimmaksi kirpputoriksi tituleeraava Perhekirppis Lanttila sijaitsee pääkaupunkiseudun yhteydessä, Vantaalla. Itsepalvelukirppiksenä toimiva yritys tarjoaa noin 500 myyntipaikkaa, ja sen tilat ovat kahdessa kerroksessa. Se siirtyi vuonna 2017 Pakkalasta Variston yritysalueelle, mutta onnistui pitämään tilansa yhtä suurena kuin aikaisemmin. Lanttilan hyvän sijainnin takia se palvelee niin helsinkiläisiä ja vantaalaisia, kuin myös trenditietoisia venäläisiä asiakkaita, joille on tehty omat mainokset nettisivuilla.

Lanttilan kahden kerroksen ja 2800 neliömetrin myyntitilan alakerran tiloissa palvelee kahvio, ja asiakkaat voivat ostaa Helsingin halvimpia vihanneksia ja hedelmiä sen Vihannestorilta. Yläkerrasta taas löytyy erillinen outlet-osasto ja lisää myyntipöytiä. Pihalta löytyy runsaasti parkkitilaa, jonka lisäksi bussit 436 ja 436K Vantaalta ajavat sen ohi, ja samoin bussi 322 Helsingistä. Lanttila on avoinna arkipäivisin kello 10 – 18 ja viikonloppuisin kello 10 – 15.

Launeen suurkirppis, Lahti

Jo vuodesta 2009 toiminnassa ollut Launeen suurkirppis sijaitsee Lahden Citymarketin ja Prisman välissä, Ajokatu 65:ssä. Itsepalvelukirppiksen motto on ”isomummon arkku ullakolla”, eli sieltä voi löytää kaikenlaista arvokasta ja jopa antiikkia. Tilojen kokonaispinta-ala on noin 1000 m2, joten se on Lahden mittakaavassa kaupungin suurin kirpputori. Vuosien saatossa se on kerännyt paljon vakiomyyjiä ja -asiakkaita, joille se tarjoaa myös kanta-asiakasohjelman.

Suurta valikoimaa selatessa voi istahtaa hetkeksi kirppiksen kahvioon nauttimaan niin sanotut kirppiskahvit, jonka lisäksi kahviosta saa kesäisin pehmistä, pullaa, kahvia ja virvoitusjuomia. Leppoisasta tunnelmastaan tunnetulle kirpputorille pääsee helposti Lahden keskustasta Launeeseen menevien bussien kyydissä tai omalla autolla, jonka voi jättää ilmaiseksi sen parkkipaikalle. Launeen suurkirppis on avoinna arkisin kello 10 – 18, lauantaisin kello 10 – 15 ja sunnuntaisin kello 11 – 15.

Viirin Kirppis, Klaukkala

Klaukkalan Järvihaassa toimiva Viirin Kirppis on ollut toiminnassa jo vuodesta 1998 lähtien. Se tarjoaa valoisan, yli 2500 neliömetrin kokoisen myyntihallin, josta löytyy yli 200 myyntipöytää. Myyntipöytien lisäksi myyjillä on pöytien vieressä lattiatilaa tuomilleen huonekaluille ja muille isoille tavaroille sekä lisäksi paikkoja tauluille ja lampuille. Kirpputorin lisäksi tiloissa palvelee elintarvikemyymälä, josta voi ostaa karkkeja ja erilaisia ulkomaisia herkkuja.

Jos taas käsityöt kiinnostavat, niin Viirin Kirppis myy käsityöpuodissaan paikallisten käsityöläisten teoksia. Kirppiskahvit voidaan nauttia viihtyisässä kahviossa, josta saa taatusti tuoretta pullaa ja sämpylöitä kahvin tai muiden virvokkeiden kanssa nautittavaksi. Yläkerrassa sijaitseva Viiramo on käsityöläisten ja puuhastelijoiden paratiisi, tarjoten käsityötavaroiden vierellä mahdollisuuden käyttää ompelukonetta. Viirin Kirppis on avoinna arkisin kello 10 – 19, lauantaisin kello 10 – 16 ja sunnuntaisin kello 11 – 16.

Nettikirpputorit kattavat koko maan

Itsepalvelukirppisten ja ulkokirppisten tilalle on pikkuhiljaa tulemassa nettikirppikset ja Facebookin kirppisryhmät, joilla selaaminen ja ostaminen tuntuu monelle helpommalta kuin lähteminen jopa usean kymmenen kilometrin päähän kivijalkakirpputorille. Kuitenkaan nettikirpparit eivät ole onnistuneet nujertamaan kiinnostusta perinteisiä kirppiksiä kohtaan, vaan kummatkin ovat edelleen yhtä suosittuja. Netissä suurten huonekalujen, autojen ja muiden isojen käytettyjen tavaroiden myynti on kuitenkin huomattavasti helpompaa, kuin kuljettaa ne oikeisiin tiloihin myytäviksi.

Niin ikään erityisesti hajaseuduilla asuvat hyötyvät suuresti netin tarjoamista ostosmahdollisuuksista, etenkin jos lähiseudulla ei ole kirpputoreja. Suurimpia ja tunnetuimpia käytetyn tavaran myyntisivuja ovat Tori.fi, Huuto.net ja Vähänkäytetty.fi, jotka kaikki toimivat hieman erilaisella toimitavalla. Vähänkäytetty.fi on niistä uusin, ja siinä myyjä lähettää tarjolla olevat tuotteensa sivuston taustalla toimivalle yritykselle, joka myy ja lähettää ne asiakkaalle itse. Onnistuneen myyntitapahtuman jälkeen myyntisumma, kulut vähennettynä, tilitetään myyjälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *