Kirpputori

Suomen kirpputoritapahtumat

Suomessa on lähes jokaisella paikkakunnalla ainakin yksi kirpputori, usein jopa useampia. Etenkin kesäaikaan Suomessa nähdään perinteisten kirpputorien lisäksi erilaisia kirpputoritapahtumia. On isoja torimaisia tapahtumia, joissa on kymmenittäin myyjiä sekä pieniä yksityisten henkilöiden omalla pihallaan järjestämiä tapahtumia. Kirpputoritapahtumat ovat hyödyllisiä sekä myyjälle että ostajalle, sillä myytävien tavaroiden paljous houkuttelee sinne niin erilaisten tavaroiden myyjiä kuin löytöjä etsiviä ostajiakin.

Kirpputoritapahtumissa riittää paljon ostettavaa ja usein houkutuksena on myös muita mukavia yllätyksiä, kuten esimerkiksi arvontoja. On olemassa eri tyylisiä kirpputoritapahtumia ja lukuisia eri muotoja järjestää niitä. Moni ei varmasti ole tullut ajatelleeksi, että fyysisten kirpputoritapahtumien lisäksi, esimerkiksi Facebookin ryhmät järjestävät kirpputorisivuillaan erilaisia tapahtumia. Kerromme erilaisista kirpputoritapahtumista lisää artikkelissamme – pääset lukemaan, mistä löydät tapahtumat ja miksi niihin kannattaa osallistua.

Mistä löydän kirpputoritapahtumia?

Kirpputoritapahtumia kannattaa ennen kaikkea etsiä oman paikkakuntansa uutisista tai vaikkapa nettisivustolta. Usean paikkakunnan nettisivustolla on uutisiin tai tapahtumiin keskittynyt osio, jossa aina ilmoitetaan tulevista tapahtumista, kuten esimerkiksi kirpputoritapahtumasta. Monesti kotiin jaetaan myös postissa tuleva lehti tai esimerkiksi tiedote oman ja lähikaupunkien tapahtumista ja myyjäisistä. Se kannattaa säästää ja lukea, sillä siitä saa hyvin tietoa myös kirpputoritapahtumista paikkakunnallaan.

Aika lailla jokaisella Suomen paikkakunnalla on myös Facebookissa oma ryhmänsä. Ryhmään kannattaa liittyä, sillä siellä kerrotaan usein paikkakunnan tulevista tapahtumista. Ryhmissä on yleensä satoja, tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä kaupungin koosta riippuen, joten sana tulevista suurista ja pienistä kirpputoritapahtumista kiertää hyvin. Ryhmän seinällä voi myös halutessaan kysyä tulevista kirpputoritapahtumista, joka ryhmän useasta jäsenestä osaa varmasti vastata kysymykseen.

Miten kirpputoritapahtuma toimii?

Kirpputoritapahtumien toiminta on tapahtumakohtaista, mutta yleistä on, että paikalla on myyntipaikat, jotka varataan etukäteen tai paikan päällä. Tapahtumat voivat olla myös vapaampia. Esimerkiksi Helsingissä järjestettävässä siivouspäivässä koko kaupunki muuntuu isoksi kirpputoriksi. Kuka tahansa voi siis kaupata omia tavaroitaan vaikkapa kadulla tai kotona. Tapahtumalla ei myöskään ole virallista järjestäjää, joten jokainen myyjä huolehtii omasta puolestaan omien tavaroidensa myynnistä ja jälkiensä siivoamisesta.

Kirpputoritapahtuma voi olla myös esimerkiksi rento yksityinen tai vaikkapa taloyhtiön kirppis, joka järjestetään omalla pihamaalla. Tällöin tapahtumassa ei ole yleensä mitään sen kummempia sääntöjä kuin myyjän päättämät hinnat tuotteilleen. Kirpputoritapahtumia sääntöineen riittää siis jokaiseen lähtöön. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että sekä ostajilta että myyjiltä odotetaan hyviä tapoja, eikä tiettyjä tuotteita, kuten muun muassa päihteitä, saa myydä kirpputoritapahtumissa.

Mitä erikoista kirpputoritapahtumissa on?

Lukuisten myyjien ja ostajien lisäksi kirpputoritapahtumissa on usein kaikkea muutakin mukavaa ohjelmaa. Monesti tapahtumassa voi olla tarjolla myös ruokaa tai kahvia ja leivonnaisia. Tavaroiden myymisen ohessa voidaan järjestää myös vaikkapa kasvomaalausta lapsille, manikyyri halukkaille tai muuta mielenkiintoista ohjelmaa. Ohjelmien, kuten ruokapalveluiden, kanssa on myös muistettava hoitaa lupa-asiat, sillä kuka vain ei voi myydä tai jakaa elintarvikkeita tapahtumissa.

Kirpputoritapahtumat tarjoavat myös erilaista tunnelmaa kuin yksittäiset kirpputorit. Kirpputoritapahtumat muistuttavatkin usein hiukan markkinoita, ja tunnelma on yleensä rento ja mukava. Myyntipisteiden lisäksi tarjolla voi olla muutakin hauskaa ohjelmaa. Lisäksi ostaja voi esittää myyjälle mahdollisia tuotteesta mieleen tulevia kysymyksiä ennen tuotteen ostamista. Kysymyksiä ei yleensä pysty esittämään myyjälle yksittäisillä kirpputoreilla, sillä niillä tavaroiden omistajat ovat harvoin itse paikalla.

Mitä ovat Facebookin kirpputoritapahtumat?

Fyysisten kirpputoritapahtumien lisäksi on olemassa myös netissä, kuten esimerkiksi Facebookissa, pidettäviä kirpputoritapahtumia tai teemapäiviä. Moni varmasti tietää, että Facebookissa on lukuisia käytettyä tavaraa myyviä ryhmiä. Kussakin ryhmässä on omat myynti- ja ostosääntönsä, mutta usein näissä ryhmissä pidetään erilaisia teemapäiviä, kuten vaikkapa hulluja päiviä. Silloin ostajat ja myyjät saavat myydä ja ostaa vapaasti haluamallaan tavalla ryhmän säännöistä piittaamatta.

Mitä tavaroita voi myydä kirpputoritapahtumassa?

Kunkin tapahtuman säännöt löytyvät yleensä selkeästi kerrottuna tapahtuman ilmoituksesta. On kuitenkin joitakin asioita, joita kirpputoreilla ei saa myydä. Niitä ovat esimerkiksi väärennetyt tuotteet, päihdeaineet, aseet, räjähteet, tupakkatuotteet, elintarvikkeet ja aikuisille tarkoitetut tuotteet. Kirpputoritapahtumilla myydään useimmiten sekalaista tavaraa, mutta jotkin tapahtumat saattavat olla erikoistuneet tiettyihin tuotteisiin, kuten vaikkapa huonekaluihin, ja silloin tapahtumassa pitäisi yleensä myydä ainoastaan näitä tuotteita.

Mitä kirpputoritapahtumissa kannattaa myydä ja ostaa?

Kirpputoritapahtumassa ostamiseen ja myymiseen pätevät samat suositukset kuin yksittäiselläkin kirpputorilla. Kannattaa miettiä tarkasti, onko rikkinäistä tavaraa kannattavaa myydä. Esimerkiksi merkkivaatteen voi joku hyvinkin ostaa, jos siinä on helposti korjattava vika, mutta tavallisille muutaman euron arvoisille rikkinäisille vaatteille ei löydy ostajia. Kirpputoreilta ei kannata myöskään ostaa hygieniatuotteita, kuten muun muassa meikkejä, elleivät ne ole uusia ja avaamattomissa paketeissaan.

Miten tapahtuman maksut maksetaan?

Myyjille tapahtuma saattaa olla maksuton tai maksullinen. Maksullisen tapahtuman ohjeet yleensä ilmoitetaan selkeästi tapahtumasta kertovassa mainoksessa. Joskus pöytävuokra maksetaan jo etukäteen, mutta joskus sen voi maksaa myös paikan päällä. Ostajien suhteen maksaminen kirpputoritapahtumissa hoidetaan yleensä käteisellä rahalla, sillä myyjät ovat yksityisiä ihmisiä eikä heillä useimmiten ole korttimaksupäätettä – kannattaa siis nostaa tarpeeksi rahaa jo valmiiksi ennen tapahtumaan tuloa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *