Kirpputori

Miten kirpputorilta voi tehdä edullisia löytöjä vielä tänäkin päivänä?

Suomalaiset etsivät kirpputorilta monia erilaisia asioita, kuten vaatteita, lasten leluja, harrastusvälineitä, design-astioita ynnä muuta hyödyllistä ja hyödytöntä tavaraa. Kaikkia kirppishaukkoja yhdistää kuitenkin yksi tekijä: halu tehdä taloudellisesti kannattavia ostoksia eli niin sanottuja löytöjä. Nykypäivänä myyjät ovat ikävä kyllä varsin hintatietoisia, eikä juuri kukaan halua luopua omista tavaroistaan siihen paljon puhuttuun kirppishintaan. Ostajan näkökulmasta löytöjen tekeminen onkin nykyään hankalaa, vaikka ei suinkaan mahdotonta.

Kivijalkakirppikselle kannattaa suunnata tiettynä viikonpäivänä ja tiettyyn kellonaikaan

Edullisten löytöjen toivossa omalle suosikkikirppikselle kannattaa suunnata tiettynä viikonpäivänä ja tiettyyn kellonaikaan – silloin, kun tavara pöydillä vaihtuu. Hyvällä tuurilla voit neuvotella itsellesi edullisen diilin juuri siitä tuotteesta, jota olet kytännyt koko viikon, mutta hintalappu on ollut hivenen liian suuri. Toisaalta vanhan myyjän kerätessä tavaransa pois, tulee tilalle ainakin aktiivisella kirppiksellä yleensä uusi myyjä uusine tavaroineen. Tällöin on oiva tilaisuus kuoria kermat päältä!

Jalkaudu kirpputoritapahtumaan joko ajoissa tai ihan viime tingassa

Kirpputoritapahtumassa aikainen lintu nappaa madon. Tässä tapauksessa mato on edullinen löytö, joka tuskin odottaa sinua enää iltapäivällä myyjien ollessa jo keräilemässä tavaroitaan pois. Muista tämä ainakin silloin, jos etsit ja arvostat samoja tuotteita kuin moni muukin kirppistelijä. Jos joku on jostain syystä päättänyt luopua esimerkiksi Marimekon laukusta tai Iittalan astioista tavallista halvemmalla hinnalla, viedään tuotteet takuulla käsistä jo ensimmäisen puolen tunnin sisällä.

Joskus viime tingassa voi kuitenkin korjata jättipotin. Viimeisen puolen tunnin aikana kaikista havitelluimmat tuotteet ovat jo todennäköisesti vaihtaneet omistajaa, mutta toisaalta monelle myyjälle iskee pieni paniikki vielä myymättä olevista tavaroista. Tällöin voi olla hyvä sauma tinkiä niistä tuotteista, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet roikkumaan myyjän pöydälle. Jotkut myyjät ovat tässä vaiheessa halukkaita luopumaan osasta tavaroistaan jopa ilmaiseksi.

Tarkista ostokset huolella, niin et pety kotona

Kun olet vihdoin viimein onnistunut löytämään käsiisi himoitsemasi tuotteen ja vieläpä hyvään hintaan, älä unohda tarkistaa sen kuntoa. Moni on jo tässä vaiheessa löydöstä niin tohkeissaan, että syytää rahat suin päin myyjän kouraan ja marssii kotiin itsetyytyväisyyttä uhkuen. Kotona pettymys voi kuitenkin olla karu, jos huomaakin ostaneensa rikkinäisen design-astian, likaisen tai reikäisen vaatteen tai muuten ei-toivotunlaisen tuotteen.

Kirppareilla vaihto- ja palautusoikeus on varsin vieras käsite, joten ostokset kannattaa tarkistaa ja testata huolella ennen maksua. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi vaatteiden sovitusta peilin edessä ja astioiden tarkkaa syynäystä hyvässä valaistuksessa. Varsinkin sähkölaitteet kannattaa testata huolella, sillä rikkinäisinä niistä voi koitua pahimmillaan rahallista menetystä suurempiakin murheita. Usein kirpputorilta löytyy kassan läheisyydestä erillinen testipiste, jossa voi testata esimerkiksi valaisimen toiminnan ennen ostopäätöksen tekemistä.

Nettikirppikselläkin voi tehdä löytöjä, jos vain jaksaa selailla

Iso osa kirppismyynnistä on siirtynyt pöydiltä ja rekeistä internetin ihmeelliseen maailmaan. Perinteisten kirpputorien lisäksi sekä Facebook että erilaiset kirpputoritoimintaan erikoistuneet sivustot ja sovellukset tarjoavat mahdollisuuden kierrättää kaikkea autoista alushousuihin. Nettikirppiksiltä voikin löytää melkein mitä tahansa edulliseen hintaan, mutta ihan vaivattomasti etsimäsi edullinen löytö tuskin silti osuu eteen. Tuotteita on nimittäin tarjolla niin paljon, että niiden selaaminen voi tuottaa todellista tuskaa.

Kun etsitty tuote lopulta osuu kohdalle, kannattaa kuitenkin jatkaa vielä selailua. Joskus sama tuote voi olla tarjolla useampaan hintaan, sillä harva myyjä jaksaa tehdä kunnollista taustatyötä tuotteita hinnoitellessaan. Muista myös tarkistaa tuotteen sijainti ja postikulut. Toisen kohteen hinta voi sisältää jo valmiiksi postikulut tai myyjä asua lähellä kotiasi, jolloin säästät postikuluissa pitkän pennin. Pahimmillaan postikulut voivat jopa tuplata näennäisesti edullisen hinnan.

Vaihtamalla vanhasta eroon kaupan päälle

Joskus edullinen diili voi onnistua vaihtamallakin. Siinä missä ala-asteella vaihdettiin tarroja ja kiiltokuvia, vaihtaa moni aikuinen mielellään esimerkiksi vaatteita ja asusteita. Varsinkin moni nainen kokee niitä olevan itsellä jo liikaa, mutta toisaalta vaatekaappiin olisi mukava saada silloin tällöin pientä päivitystä. Myös kirjojen vaihtaminen on suosittua, sillä moni ei enää nykypäivänä edes omista kirjahyllyä. Erilaisia vaihtorinkejä löytyykin ainakin isommilta paikkakunnilta moneen erilaiseen tarpeeseen.

Jos paikkakunnallasi ei ole tarjolla vaihtorinkejä, on sellainen näppärää perustaa itsekin. Kutsu edulliset löydöt suoraan kotiovellesi järjestämällä vaikkapa kavereiden kesken vaatteidenvaihtobileet. Tällöin voit tehdä edullisen löydön joko vaihtamalla tuotteita päikseen tai maksamalla haluamastasi tuotteesta pienen korvauksen. Pari euroa ei ole iso hinta uudesta lempivaatteesta, ja jos vielä kaupan päälle pääset eroon käyttämättä jääneestä heräteostoksesta, muuttuu edullinen löytö vielä astetta paremmaksi.

Löytöjen tekeminen vaatii joskus kärsivällisyyttä

Jos et etsi heräteostoksia, osuu sopiva tuote harvemmin eteen heti ensimmäisellä kirpputorivierailulla. Joidenkin tuotteiden kohdalla projekti voi kestä jopa vuosia. Ostoprojektin pitkittyminen on enemmän kuin todennäköistä varsinkin silloin, jos käyt aina samalla kirppiksellä tai suuntaat kirppiskierrokselle suunnilleen kerran parissa kuussa. Siksi kannattaakin kurkata oman kaupungin kirppisten ja kierrätyskeskusten tarjonta läpi säännöllisesti ja usein, sekä mahdollisuuksien mukaan laajentaa reviiriä naapurikaupungin tai -kunnan puolelle.

Kirpputoreista saa ja pitää kuitenkin nauttia juuri sillä tavalla, joka itselle sopii. Osa kirppislöytöjen tekemisen ilosta tulee nimittäin itse ostoprosessista, jonka suhteen maku on jokaisella kirppistelijällä hieman erilainen. Impulsiivinen ostelija voi hyvinkin iloita uudesta, sattumalta edullisesti löytyneestä vaatekaapin täydennyksestä, kun taas harkitseva sijoittaja saa tyydytystä pitkän etsinnän päätteeksi hyvällä hinnalla löytämästään harvinaisuudesta. Edullinen kirppislöytö voi joka tapauksessa kävellä vastaan monella eri tapaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *