Kirpputori

Helppokäyttöiset nettikirpputorit

Kaikki varmasti tietävät mitä kirpputorit ovat, mutta nettikirpputorit eivät ole jokaiselle yhtä tuttu asia. Nettikirpputoreilla voi myydä tavaraa jopa maan toiselta puolelta toiselle ja erilaisia nettikirpputoreja on tarjolla runsaasti. Artikkelissa kerromme, mitä nettikirpputorit itse asiassa ovat ja millaisia kirpputoreja netissä on. Kerromme myös, mitä niillä voi myydä ja ostaa, sekä jaamme vinkkimme sekä myyjille että ostajille.

Miten nettikirpputorit toimivat?

Nettikirpputorit ovat yksinkertaisesti kirpputoreja netissä. Tavaroita ostetaan ja myydään netin kautta erilaisten kirpputorisivustojen ja sovellusten kautta. Yleensä kirpputoreille luodaan henkilökohtaiset tunnukset, joille kirjaudutaan käyttäjänimellä ja salasanalla. Tavaroiden myyminen ja ostaminen tapahtuu hieman eri tavalla jokaisella nettikirpputorilla. Usein tavarasta ladataan tiedot palveluun ja ostaja voi ostaa sen nappia painamalla tai lähettämällä myyjälle viestin. Ostaja maksaa tavarat usein ennen toimittamista.

Millaisia nettikirpputoreja on?

Netistä löytyy mitä erilaisimpia kirpputoreja. Yksi esimerkki on huutokauppa, kuten esimerkiksi Huuto.net. Siellä myyjät voivat asettaa tuotteilleen lähtöhinnan, korotushinnan ja kaupan päättymispäivämäärän. Päivämäärään mennessä korkeimman summan huutanut ostaja voittaa tuotteen. On myös kirpputoreja, joissa tavaroille asetetaan kiinteä hinta ja nopein ostaja voi lunastaa tuotteen. Monella kirpputorilla ostaja voi tarjota hintaa, ja myyjä voi myydä tuotteen kyseisellä hinnalla niin halutessaan.

Myös Facebook on suosittu kirpputoripaikka. Siellä on mitä erilaisimpia kirpputoriryhmiä ja jokainen halukas voi jopa perustaa oman kirpputoriryhmän. Säännöt vaihtelevat ryhmittäin. On olemassa myös ladattavia kirpputoreja kuten vaikkapa Zadaa. Ostaja voi ladata palveluun omat mittansa, jolloin se etsii automaattisesti ostajan kokoisia tuotteita. Palvelussa on myös hyödyllinen turvaominaisuus, joka varmistaa, että kaupat sujuvat hyvin niin myyjän kuin ostajankin puolesta.

Miten ostan ja myyn nettikirpputorilla?

Myynti- ja ostotapahtumat vaihtelevat paljon sivustosta tai palvelusta riippuen. Yleistä kaikille nettikirpputoreille kuitenkin on, että myyjä lataa selkeät kuvat tuotteistaan ja kirjoittaa tuotteita mahdollisimman tarkasti kuvaavan kuvauksen. Kuvien ottaminen ja tietojen lataaminen toimii hiukan eri lailla nettikirpputorista riippuen. Esimerkiksi selaimessa selattaville kirpputoreilla kuvat ladataan usein tietokoneen tai mobiililaitteen muistista. Sen sijaan Zadaa-sovelluksessa kuvat otetaan sovelluksen kautta myynti-ilmoitusta tehdessä.

Kirpputoreille tallennetaan omat tiedot, mukaan lukien tilinumero. Joskus ostajan maksu siirretään automaattisesti tilillesi, joskus myyjän taas on lähetettävä tilinumero ja maksutiedot ostajalle itse esimerkiksi sähköpostitse. Kirpputorista liittyen käytössä saattaa olla muitakin ominaisuuksia, joista osa voi olla maksullisia. Esimerkiksi oman tuotteen nostaminen sivuston etusivulle, jolloin se on useamman ihmisen nähtävillä. Käytännöt ja toiminnot riippuvat palvelusta, joten on hyvä tutustua nettikirpputorin sääntöihin etukäteen.

Vinkkejä myyjälle

Muutama seuraava antamamme vinkki voi auttaa menestymään paremmin nettikirpputoreilla myymisessä. Tavaroista kannattaa aina ottaa selkeät kuvat. Kuvista pitäisi näkyä tuotteen ominaisuudet mahdollisimman hyvin. Tuote kannattaa kuvata joka puolelta ja myös tuotteen vioista on hyvä ottaa kuvat, jotta ostaja ei tunne tulleensa huijatuksi. Mahdollisimman hyvin tuotetta kuvaileva teksti on myös tärkeää. Tuotteen vioista on tärkeää kertoa rehellisesti tekstissäkin.

Hinnan suhteen kannattaa miettiä tuotteen kuntoa ja alkuperäistä hintaa. Jos tuote on käytetty, siitä ei voi pyytää yhtä suurta hintaa kuin uutena. Kannattaa olla realistinen ja miettiä, mitä itse olisi valmis maksamaan tuotteesta kirpputorilla. Kannattaa ajatella sitäkin, kannattaako tuotetta laittaa myyntiin ylipäätään. Tuskin kukaan haluaa ostaa arvotonta tai rikkinäistä tuotetta. On hyvä myös vastata ostajan viesteihin ja kysymyksiin ja lähettää myydyt tuotteet viipyilemättä.

Vinkkejä ostajalle

Nettikirpputoreilta voi tehdä yllättävän hyviä ja edullisia löytöjä. On hyvä kuitenkin miettiä, mitä nettikirpputorilta kannattaa ostaa, sillä liikkeellä on myös huijareita. Epäilyttävään myynti-ilmoitukseen kannattaakin suhtautua varauksella ja välttää epäilyttävien ilmoitusten suhteen ainakin kalliita ostoksia. On myös muutamia tuotteita, joita kirpputoreilta ei kannata ostaa, kuten henkilökohtaiseen hygieniaan käytettävät tuotteet. Näihin kuuluvat myös meikit. Toisaalta asiassa voi käyttää harkintakykyään, jos tuote on uusi ja kääreissään.

Hyvä vinkki on myös tuotteiden tarkastaminen ja tuotteen kuvauksen lukeminen huolellisesti ennen ostamista. Tuotteessa saattaa olla pieni, mutta merkittävä vika, joka on kerrottu kuvauksessa. Lukematta jättäminen saattaa siis tuottaa suuren pettymyksen. Hyvä vinkki on myös se, että merkkituotteita voi löytää mittavilla hintaeroilla kauppoihin nähden nettikirpputoreilta. Ihmiset myyvät joskus ainoastaan kokeiltuja tai vähän käytettyjä merkkituotteita hyvinkin edullisilla hinnoilla.

Nettikirpputorien turvallisuus

On tosiasia, että nettikirpputorilla voi hyvinkin tulla huijatuksi. Yksi keino välttää huijatuksi tuleminen on terve maalaisjärjen käyttäminen. Jos jokin ilmoitus on epäilyttävä tai kuulostaa liian hyvällä ollakseen totta, se melko varmasti myös on. Monilla nettikirpputoreilla on kuitenkin turvallisuustoimia, jotka voivat vaikkapa varmistaa, että ostaja saa rahat takaisin tullessaan huijatuksi. Esimerkiksi Zadaa-palvelulla on myyjän ja ostajan turva, joka lisää kummankin osapuolen turvallisuutta kauppoja tehdessä.

Sen sijaan Huuto.netissä ostaja voi katsella myyjän edellisten ostajien myyjälle antamia palautteita, ja päinvastoin. Huuto.net näyttää julkisesti kunkin myyjän ja ostajan saamat palautteet edellisistä ostoistaan. Kukin voi myös itse arvostella käymänsä kaupat jälkikäteen. Huuto.net-sivusto näyttää lisäksi onko myyjä tai ostaja tunnistautunut eli vahvistanut henkilöllisyytensä. Edelliset keinot voivat ainakin vähentää riskiä huijatuksi tulemisesta sekä myyjän että ostajan kohdalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *